Commissie Klassiek Circus
informeert politiek en publiek

 
 

   
 

 
 

 
   

Is Zwarte Piet het nieuwe circusdier?

Commotie om Zwarte Piet bedreigt Sinterklaasfeest.

Den Haag, 24 oktober 2013

De laatste dagen waait er veel stof op rondom de personage van Zwarte Piet, de in Nederland en BelgiŽ bekende assistent van Sinterklaas. Volgens enkelen zou Zwarte Piet discriminerend zijn. Van het NRC tot een Externe Advieseur van de VN, van journalist tot Nederlander, iedereen heeft er wel een mening over.

Op het eerste gezicht lijkt er geen relatie met circus of circusdieren. Wie ingewijd is in de materie weet wel beter: Zowel het Sinterklaasfeest als het Circus maken deel uit van het Nederlandse (en internationale) culturele erfgoed en van onze cultuur. Beide cultuurvormen worden voorgedragen voor de internationale lijst van immaterieel erfgoed van de Verenigde Naties.

Een andere parallel: Zowel Zwarte Piet als het circusdier worden door een kleine groep mensen met alle mogelijke middelen bestreden. Er worden onwaarheden verkondigd. Media worden bestookt met ingezonden brieven. Hoe zowel Zwarte Peit als het Circusdier zouden refereren aan slavernij, onderdrukking, discriminatie en haat. Waarbij populisme hoogtij viert.

Er is nog een parallel: Zonder Zwarte Piet zal het Sinterklaasfeest nooit meer worden wat het is. Het circus zonder dieren heeft ook een ongewisse toekomst. Er is weliswaar een markt voor circussen zonder dieren, maar deze markt is vele malen kleiner dan sommige politici en "dierenridders" u willen doen geloven. Waarom heeft het bekende "Cirque du Soleil" anders begin 2013 ruim 200 mensen moeten ontslaan? Waarom produceren de klassieke circussen in Nederland anders ruim 4000 voorstellingen per jaar in grote accommodaties?

Er is nog een parallel: Zowel Zwarte Piet als het Circusdier worden bestreden door externe adviescommissies. In het geval van Zwarte Piet een externe VN commissie onder aanvoering van iemand die onderzoek doet naar racisme tegen mensen van Afrikaanse afkomst. In het geval van circusdieren een externe adviescommissie van de Raad voor Dieraangelegenheden RDA waarin de directeur van Stichting AAP zitting had. Stichting AAP is de oprichter van een bekende anticircusdieren groepering.

Krijgt het circusdier de zwarte piet toegeschoven of is Zwarte Piet het nieuwe circusdier?