Commissie Klassiek Circus
informeert politiek en publiek

 
 

   
 

 
 

 
   

ASPCA schikt voor US$ 9.3 miljoen met Ringling Bros. and Barnum and Bailey Circus.

Amerikaanse dierenrechtenorganisatie verliest jarenlange juridische strijd wegens aantoonbaar omkoopschandaal.

Vienna (VA) , 28 december 2012


De Amerikaanse dierenrechtenorganisatie "American Society for the Prevention of Cruelty to Animals (ASPCA) heeft vandaag een schikking getroffen van 9.3 miljoen Dollar wegens verloren rechtzaken tegen Feld Entertainment, de producent van het wereldberoemde Ringling Brothers and Barnum & Bailey Circus (RBBB).

Via een ex-medewerker van RBBB, Tom Rider, hebben de dierenrechtenorganisaties ASPCA, HSUS, AWI, API United with Born Free USA en de ASPCA getracht het circus te beschuldigen van het mishandelen van olifanten. Niet alleen werden er rechtszaken gevoerd, de dierenrechtenactivisten schroomden er ook niet voor om de families achter het RBBB Circus op diverse wijzen aan te vallen.

Uiteindelijk kon worden bewezen dat Tom Rider werd betaald door de genoemde dierenrechtengroeperingen, en dat hij via die opbrengsten een riant inkomen had. De oorspronkelijke beschuldiging, dat Tom Rider gewond zou zijn geraakt door de manier waarop het circus met de olifanten om zou gaan, is door de rechters verworpen op grond van de financiŽle belangen van Tom Rider in deze zaak. Uit het arrest van het Hof: "the Court finds that Mr. Rider is essentially a paid plaintiff and fact witness who is not credible, and therefore affords no weight to this testimony regarding the matters discussed herein, i.e. the allegations related to his standing to sue".

De Schikking betreft alleen de dierenrechtengroepering ASPCA. Er lopen nog zaken tegen de organisaties Humane Society of the United States, Fund for Animals, Animal Welfare Institute, Animal Protection Institute United with Born Free USA, Tom Rider en de betrokken advocaten in dit omkoopschandaal.

Via de WSPA, World Society for the Protection of Animal, bestaan er banden met dierenrechtenorganisaties in Nederland, zoals "wilde dieren de tent uit". 

Zie hier de samenhang tussen Amerikaanse dierenrechtengroeperingen, of download de kaart in PDF formaat.

Lees hier het originele bericht.