Commissie Klassiek Circus
informeert politiek en publiek

 
 

   
 

 
 

 
   

Circusdieren in de media

Hilversum, 12 november 2012


Deze week waren er maar liefst twee programma's over circusdieren op de televisie. Met alle ophef over het regeerakkoord, en een verbod op circusdieren, dat er overigens nog lang niet is, juichen wij het toe dat programmamakers de moeite nemen om eens echt bij het circus te gaan kijken en filmen.

De eerste uitzending is het NCRV programma "Altijd Wat", dat de argumenten van GroenLinks raadslid Bokhove uit Rotterdam doorprikt. Met de "incidentenlijst" van actiegroep "wilde dieren de tent uit" gingen de programmamakers langs bij de politie - die heeft immers meldingen via 112 ontvangen over ontsnapte gevaarlijke circusdieren, buurtbewoners - die immers de politie hebben gebeld over ontsnapte olifanten, de circusdierecties - die hun dieren zouden hebben laten ontsnappen, een deskundige van Universiteit Utrecht - die keurig weet uit te leggen dat er geen gevaar bestond en tenslotte GroenLinks raadslid Judith Bokhove zelf. En dan blijkt dat er geen enkele gevaar voor de openbare order en veligheid bestaat. Mevrouw Bokhove vindt het zel alleen maar zielig dat er dieren in een circus aanwezig zijn. Het gevaar wordt door haar alleen maar misbruikt als drogreden. Zie http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1302504 voor deze uitzending.

In "Gonzo" reist Ersin Kiris enkele dagen mee met roofdierendresseur Tom Dieck jr. bij Circus Herman Renz. Ondervinden roofdieren stress tijdens het reizen? Wordt er geweld gebruikt? Is het mishandeling? Allemaal vragen waar Ersin Kiris mee worstelt als hij bij het circus aankomt. Kijk mee en zie ook hier hoe er in werkelijkheid met de dieren wordt opgegaan in het circus. Zie  http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1302961

Tot slot een bericht in Het Parool, waarvan de bron te vinden is op onze Facebook pagina.