Commissie Klassiek Circus
informeert politiek en publiek

 
 

   
 

 
 

 
   

CKC live op Radio Rijnmond.

Huizen, 26 maart 2012

Vanavond was de voorzitter van de Commissie Klassiek Circus live te beluisteren in het radioprogramma "Rijnmond NU" van presentator Ruud de Boer. Uiteraard vanwege de plannen van wethouder Joost Eerdmans om circussen met "wilde" dieren te verbieden in Capelle aan den IJssel

Kernpunt van ons betoog is het wegnemen van de emotie uit de discussie over dieren in circussen. We hebben uitgelegd waarom we liever niet spreken over "wilde" dieren, maar de dieren bij hun naam noemen. Het gaat dus over leeuwen, tijgers en olifanten in het geval van Capelle aan den IJssel. We hebben ook uitgelegd dat wij een tegenstander zijn van het uit de wildernis halen van dieren om die dan snel naar Nederland te halen, ze klaar te stomen voor het werk in de circuspiste en ze daarna zo snel mogelijk op te laten treden. Want dat is wat organisaties als "wilde dieren de tent uit" ons allemaal willen doen geloven.

Circussen bieden onderdak aan een beperkt aantal diersoorten. Het is echt niet zo dat elk(e) dier(soort) in het circus terecht kan komen. Heeft u al eens een act met een bever, een otter, een zeehond of een ooievaar gezien? Er zijn ongeveer 50 verschillende diersoorten in het circus. En dan alleen dieren die daar ook iets kunnen toevoegen.

Circus zonder dieren, volgend het Cultureel Woordenboek variété, is een verdere doorontwikkeling van het circus. Dit kan het best worden vergeleken met de ontwikkeling in de muziek(geschiedenis). Rap of house is geen vervanger voor de barokmuziek van J.S. Bach. De komst van hedendaagse muziekstromingen heeft de muziek uit het verleden niet verdrongen. Zo is dat ook met het circus. Er is publiek voor variété en er is publiek voor klassiek circus met dieren.

De Commissie Klassiek Circus maakt deel uit van een organisatie welke sinds 1949 de circussen in Nederland en wereldwijd nauwgezet volgt. Wij spreken niet alleen namens de leden van die organisatie, maar vooral namens de ruim anderhalf miljoen bezoekers die elk jaar in Nederland een circus met dieren bezoeken.