Commissie Klassiek Circus
informeert politiek en publiek

 
 

   
 

 
 

 
   

Joost Eerdmans

ondertitel

Capelle aan den IJssel, 24 maart 2012


Gezien in het forum van www.circuswereld.nl:

Een fakir toont in het circus allerlei gevaarlijk uitziende tricks. Hij loopt met blote voeten op glasscherven. Hij gaat met zijn blote rug op een spijkerbed liggen. Hij neemt een wurgslang om zijn nek. Hij slikt degens en vuur. Dat wringt en steekt aan alle kanten en het moet wel pijn doen. Toch krijgt hij applaus. De fakir komt uit een land hier ver vandaan dat we alleen kennen uit de sprookjes van duizend en een nacht. Zo ook deze column. Die wordt ook geschreven en verzonden vanaf een schimmig emailadres uit een land hier ver vandaan. En het zal soms ook pijn doen om het te lezen. Applaus? Dat zal voor deze stekende schrijfsels niet klinken. Gelukkig heeft de fakir eelt op zijn hele lijf. Zodat hij de pijn van het niet gegeven applaus niet voelt.

Joost Eerdmans
Voor 18 oktober 2011 had nog niemand in de circuswereld van Joost Eerdmans gehoord. Alleen Radio 1 luisteraars kenden zijn naam van het WNL programma Avondspits. Een programma waarin actuele onderwerpen worden aangekaart en de luisteraar via het telefoonnummer 0800-1121 in de uitzending kan komen.

WNL is de omroep die door het Telegraaf concern in het leven is geroepen. Volgens de website van WNL “een publieke omroep, die in februari 2009 op initiatief van De Telegraaf en in eerste instantie onder de naam “Wakker Nederland” is opgericht, omdat veel Nederlanders het gevoel hebben, dat hun mening niet meer terug te vinden is op de Nederlandse radio en televisie. Zij herkennen zich niet meer in de bestaande publieke omroepen. WNL doet daar wat aan en vertaalt de waarden en normen van de grote groep Nederlanders, die 'de ruggengraat van de Nederlandse samenleving' vormt.”

Bij De Telegraaf denk je niet alleen aan “de krant van wakker Nederland” maar vooral ook aan de populistische wijze van nieuwsgaring: Veel geschreeuw maar weinig wol. Een krant die je leest als je snel een overzicht van het nieuws wilt hebben maar je niet wenst na te denken. Een krant die je leest als je geen tijd hebt om de NRC of Volkskrant door te spitten.

Op 17 oktober 2011 is er van 18:30 tot 19:00 uur in het programma “Avondspits” aandacht voor actiegroep wilde dieren de tent uit. Live in de uitzending Leonie Vestering, de betaalde directeur van dit groepje tegenstanders van circusdieren. Daarin mag niet alleen Vestering aandacht besteden aan de op bedenkelijke wijze onderbouwde standpunten van wilde dieren de tent uit. Er is ook de mogelijkheid voor luisteraars om hun zegje te doen. Het valt echter op dat alle sprekers, minus één, tegenstanders van circusdieren zijn. Zelfs Joost Eerdmans stelt zich partijdig op door tijdens de uitzending via twitter de luisteraar op te roepen om de petitie van wilde dieren de tent uit te tekenen. De enige voorstander van circusdieren die in de uitzending komt is de voorzitter van de VNCO, heer Lammers. Hij heeft overigens niet zelf geprobeerd om via 0800-1121 in de uitzending gekomen, hij werd vanuit de studio opgebeld. Maar Lammers kon niet echt aan het woord komen. Zowat elke zin werd door Joost Eerdmans afgekapt. Zodat de leugens van wilde dieren de tent uit helaas ruim baan kregen in de uitzending.

Shit just happens, en dit zal dus ook wel zo iets zijn. Ware het niet dat politieke ontwikkelingen rond 20 maart een geheel nieuw licht op de radiouitzending van Joost Eerdmans werpen. Hij blijkt namelijk niet alleen presentator bij WNL maar ook wethouder dierwelzijn in Capelle aan den IJssel, het nieuwe Winschoten. Daar wil dezelfde Joost Eerdmans een illegaal verbod op circussen met wilde dieren er door drukken.

Dan valt het toch op dat op 17 oktober 2011 eigenlijk alleen maar personen uit het eigen netwerkje van Joost Eerdmans in de uitzending kwamen. Het telefoonnummer 0800-1121 heeft tijdens de bewuste uitzending gewoon dicht gestaan! Want stel je voor dat iemand de reclame-uitzending voor de gevaarlijke standpunten van Joost Eerdmans en Leonie Vestering zou komen verstoren door feiten over circusdieren in de uitzending te noemen die het ongelijk van Vestering en Eerdmans aantonen? Diverse circusliefhebbers hebben vele honderden belpogingen gedaan om in de uitzending te komen, maar meer dan het toontje van de telefooncentrale van KPN hebben ze niet gehoord. De hoorn laag gewoon er naast!

Zo wordt de luisteraar in Nederland regelrecht bedrogen door de samenwerking tussen wilde dieren de tent uit en Joost Eerdmans, die als zich wethouder dierwelzijn wel van zeer bedenkelijke methoden bedient om alleen maar de tegenstander van circusdieren in de uitzending te laten spreken. Een wethouder die op deze manier fraude pleegt kan eigenlijk nog maar een ding doen: AFTREDEN.

Helaas kun je over de inhoud van radioprogramma’s geen klacht indienen bij het Commissariaat voor de Media, daarvoor moet je bij de omroep zelf zijn. Nou zal WNL echt niet wakker liggen van zo’n klacht. Want populisme past echt bij deze omroep. Maar voor fraude kun je gelukkig wel nog ergens anders terecht: bij de telefoonnummers 0900-8844 en 0800-7000 waar ze de telefoon wel opnemen.

Fakir, Verweggistan, 24 maart 2012