Commissie Klassiek Circus
informeert politiek en publiek

 
 

   
 

 
 

 
   

Het ware verhaal achter de "bloedende circusaap"

Huizen, 6 juli 2011

In De Telegraaf van 5 juli 2011 staat een zeer verontrustend bericht over een bloedende circusaap bij Circus Belly-Wien. Omdat wij graag het ware verhaal boven tafel willen krijgen hebben wij contact opgenomen met de woordvoerder van het circus, Ronald Voets en dierenarts Peter Klaver.

Circus Belly-Wien heeft weldegelijk contact gehad met de dierenarts (Peter Klaver). Omdat Peter Klaver op dit moment aan het werk is in Veendam kan hij niet nog even na werktijd naar Mijdrecht (waar het circus nu staat opgesteld) rijden om ter plaatse te helpen. Hij heeft het advies gegeven om een plaatselijke dierenarts er bij te roepen.

Gisteren heeft de nVWA (voorheen Algemene Inspectiedienst AID) na melding van "wilde dieren de tent uit" (wddtu) een controle uitgevoerd bij Circus Belly-Wien en daarover rapport uitgebracht. Volgens de controleur zijn er geen diepe wonden die directe behandeling vereisen. Het ziet er allemaal best redelijk uit met de gezondheid van het dier. Daarmee bestaat er eigenlijk ook geen noodzaak voor behandeling door een dierenarts. Peter Klaver heeft deze informatie ook gemeld aan de journalist van De Telegraaf, maar die is niet van plan om het bericht in De Telegraaf te rectificeren.

Tijdens het bezoek van wddtu aan het circus in Emmeloord werd de journalist van De Telegraaf rondgeleid door de campagneleider van wddtu. Medewerkers van het circus werden niet in de gelegenheid gesteld tot het geven van een weerwoord. Ronald Voets weet heus wel dat er apen bij het circus zijn, maar zijn woorden werden niet opgetekend waardoor in de krant onterecht wordt gemeld dat "de woordvoerder van het circus niet eens weet dat er apen zijn". Dat geldt ook voor de woorden van dierenarts Peter Klaver, die vandaag met de journalist van de Telegraaf heeft gesproken. Daarmee is de eenzijdige toonzetting van het bericht in De Telegraaf verklaard.

Bij de dierverzorgers van Circus Belly-Wien was bekend dat de apen de laatste tijd met elkaar vechten om de rangorde in de groep te bepalen. Bij ons bezoek aan Circus Belly-Wien in Zeewolde was de bewuste aap gescheiden van de rest van de groep. Men heeft na enkele weken de dieren weer bij elkaar geplaatst, maar er werd toch weer gevochten om de rangorde in de groep. Daarbij gaan deze dieren zichtbaar hardhandig met elkaar om. Met lichte verwondingen tot gevolg. Er is zeer zeker geen sprake van nalatigheid of verwaarlozing door het personeel van Circus Belly-Wien zoals wddtu in het artikel in De Telegraaf beweert.