Commissie Klassiek Circus
informeert politiek en publiek

 
 

   
 

 
 

 
   

Brits circus dankt dieractivisten ADi
ondertitel

Engeland, 29 maart 2011

Het Britse "Bobby Roberts Super Circus" spreekt haar dank uit naar de dieractivisten van het Britse Animal Defenders international (ADi) nu deze activisten door middel van videobeelden hebben aangetoond dat een oncapabele dierverzorger in het winterverblijf hun 55 jarige olifant Anne gedurende zeker drie weken ernstig heeft mishandeld.

Op de undercover videobeelden van ADi is duidelijk te zien dat de stalknecht meer dan 40 keer de olifant met een hooivork slaat. De circusdirectie is echter verbaasd waarom de dieractivisten van ADi de situatie zo lang hebben laten voortduren. Als ze bij de eerste constatering contact hadden opgenomen met de circusdirectie dan hadden ze meteen maatregelen getroffen. De bewuste stalknecht zou meteen worden ontslagen en de verzorging worden overgenomen door de eigenaren van olifant Anne. Nu hebben de afkeurenswaardige praktijken ruim drie weken kunnen voortduren en is de stalknecht spoorloos verdwenen. Daarmee is ADi mede verantwoordelijk voor het niet meteen beŽindigen van de mishandeling.

Groot BrittanniŽ is niet alleen de bakermat van het circus zoals wij dat nu kennen. Het is ook de bakermat van het dierenrechtenactivisme. In meer dan 40 jaar heeft dit zich in het Verenigd Koninkrijk ontwikkeld tot een radicale vorm van verzet. Het is in het verleden voorgekomen dat dieractivisten zich als dierverzorger aanmelden bij een circus om zodoende zelf de mishandelingen in scene te zetten en te filmen. Of in dit geval de mishandeling ook het werk is van een dierenrechten-infiltrant is niet duidelijk. Al is er wel een duidelijke parallel met de eerdere infiltratie-praktijken: Ook hier is na het maken van de videobeelden de foute stalknecht spoorloos verdwenen, nog voordat de circusdirectie maatregelen heeft kunnen treffen.

De volledige verklaring van de circusdirectie is te lezen op http://www.bobby-roberts.co.uk/statement.html