Commissie Klassiek Circus
informeert politiek en publiek

 
 

   
 

 
 

 
   

China verbiedt circusdieren

plaats, 20 januari 2011

Wie denkt dat het Chinese Circus alleen maar acrobatiek kent die heeft het mis. Uiteraard gaan alleen dierloze shows van Chinese komaf op tournee in werelddelen buiten China. Maar wie zelf al eens in China is geweest die kan weten dat het anders is. Zowat elke dierentuin heeft een circusshow met dieren. En elk zichzelf respecterend circusfestival heeft ook dieren in het programma.

Toch is er een groot verschil met de dierenacts die we in Europa kennen. De huisvesting van de dieren in uiterst beroerd. Kleine hokken met vaak ook nog eens voor het dier ongeschikte bodems zijn eerder regel dan uitzondering. Dieren "lopen" op roosters in plaats van op een normale vloer. Leeuwen en tijgers in transportkooitjes die nauwelijks groter zijn dan het dier zelf. En olifanten die totaal geen beweging krijgen. De piste is vaak niet meer dan een betonnen bak. Zonder bodembedekking! Omstandigheden die dieronwaardig zijn. Omstandigheden waarvoor je niet eens een dieractivist hoeft te zijn om in te zien dat het foute boel is.

De trainingsmethoden zijn hard. Net zo hard als de trainingsmethoden voor de acrobaten die tot bijna onmogelijke tricks worden gedrild. De "Methode Hagenbeck" hebben ze in China nog niet ontdekt. En met het ingestelde verbod zullen ze die ook niet meer ontdekken...

bron: http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/asia/china/8266563/China-bans-animal-circuses.html