Commissie Klassiek Circus
informeert politiek en publiek

 
 

   
 

 
 

 
   

Oproep European Circus Association

AMERSFOORT, 18 december 2010

Op 13 oktober 2005 heeft het Europees Parlement vastgesteld dat circus, inclusief het optreden met dieren, deel uitmaakt van de Europese Cultuur. De European Circus Association (ECA) maakt zich, samen met andere organisaties zoals de VNCO en de Commissie Klassiek Circus, sterk om deze cultuurvorm in Europa voor al haar inwoners te behouden.

Dat laatste is tegenwoordig geen makkelijke opgave. Door toedoen van dierenrechtenactivisten wordt eenzijdige en verkeerde informatie over circusdieren aan politici verstrekt. Hierdoor hebben circussen en hun brancheverenigingen op meerdere plaatsen rechtszaken moeten voeren. Ondanks de successen die daarbij altijd worden geboekt hebben deze rechtszaken toch één nadeel: Ze kosten enorm veel geld. Alleen al in Nederland zijn rechtszaken gevoerd en gewonnen tegen de steden Winschoten en Alphen aan den Rijn. Internationaal zijn rechtszaken gevoerd tegen meerdere steden in Duitsland en Italië. De ECA is nu bezig met het voorbereiden van rechtszaken tegen de stad Luxemburg en het land Oostenrijk.

De ECA heeft daarbij uw financiële steun nodig. De ECA roept elke circusliefhebber op om 10 Euro (meer mag ook) te doneren aan het ECA Animal Fund. In Nederland heeft de Club van Circusvrienden Nederland de taak op zich genomen om de actie uit te voeren. Dat heeft voor u twee voordelen: De Club van Circusvrienden Nederland houdt u op de hoogte van de actie en uw giften zijn ook nog eens fiscaal aftrekbaar. De Belastingdienst heeft de ANBI status verleend aan de Club van Circusvrienden Nederland.

U kunt uw donatie overmaken aan: Penningmeester van de Club van Circusvrienden Nederland, ING Bank 440809 of ABN AMRO 59.81.46.784, onder vermelding van "ECA Animal Fund".

Namens ECA voorzitter Urs Pilz en de circussen in Europa dank voor uw medewerking.


In Nederland is het aantal rechtszaken tegen steden beperkt gebleven. Dat is mede te danken aan de werkzaamheden van de Commissie Klassiek Circus en de VNCO die in alle gevallen politici van genuanceerde informatie heeft voorzien. Hierdoor hebben dierenrechtenactivisten in Nederland geen vrij spel. In de ons omringende landen is de situatie helaas anders.