Commissie Klassiek Circus
informeert politiek en publiek

 
 

   
 

 
 

 
   

Record aantal circussen met dieren in 2010

Huizen, 21 november 2010

Met de periode van kerst en wintercircussen nog in het verschiet is in 2010 het record gebroken van het aantal klassieke circussen dat in Nederland reist en voorstellingen verzorgt die voor het publiek toegankelijk zijn. In de top van het zomerseizoen waren er maar liefst 18 circusondernemingen die streden naar de gunst van het publiek.

Vele jaren schommelt het aantal circussen in Nederland tussen de 12 en 15. Naast de bekende grote circussen Herman Renz, Staatscircus van Moskou en Circus Alberto Althoff zijn het kleine zaken die het Nederlandse circuslandschap al vele jaren bevolken. Het Amsterdamse Magic Circus en Circus Bongo zijn de bekendste onder de kleine circussen. Elke vijf jaren bezocht het zeer grote Duitse Zirkus Krone Nederland. Naast deze circussen

2010 wordt echter gekenmerkt door een nieuw verschijnsel: de massale komst van buitenlandse, voornamelijk Duitse, familiecircussen naar Nederland. Deze bedrijven leiden vooral in Duitsland een moeizaam bestaan door de aanwezigheid van ruim 300(!) circussen aldaar. Hierdoor reizen er in 2010 meer circussen dan ooit tevoren in Nederland. Veel Duitse familiecircussen beschikken over eigen dieren. Daardoor is ook het aantal circussen met dieren groter dan ooit tevoren. Dit betreft niet alleen paarden, maar ook kamelen, olifanten, leeuwen en tijgers. Sinds vorige week is daar zelfs een circus met kangoeroes aan toegevoegd, dat voornemens in om een kerstcircus in ons land te verzorgen.

Overzicht circussen met uitheemse diersoorten (zoals kamelen, olifanten, leeuwen, tijgers)
Circus Herman Renz (NL, fulltime)
Staatscircus van Moskou (NL, fulltime)
Circus Harlekino (NL)
Circus Belly-Wien (AU, fulltime)
Freiwalds Menagerie Circus (D, fulltime)
Circus Solero (D, fulltime)
Circus Renz Berlin (D, fulltime)
Circus Renz International (D, fulltime)
Circus Humberto (D, fulltime)
Australian Super Circus (D, kerst)

Overzicht circussen met inheemse diersoorten (zoals paarden, ponys, geiten)
Circus Alberto Althoff (NL), fulltime
Circus Bongo (NL, fulltime)
Circus Sijm (NL, vakantieperioden)
Circus Rigolo (NL, zomervakantie)
Circus Fantasia (NL, zomervakantie)
Circus Malford (D, fulltime)
Circus Payazzo (D, oktober)
Circus Zanzara (NL, festivals en kerst)

10 van de 18 circussen verzorgen voorstellingen met uitheemse diersoorten, waarbij de meeste circussen het hele seizoen in Nederland reizen. Een circus dat fulltime in Nederland reist verzorgt tussen de 300 en 400 voorstellingen per jaar. Daarmee komt het aantal circusvoorstellingen met uitheemse dieren in 2010 ook uit op een recordaantal.

Dat, volgens "Wilde Dieren De Tent Uit" in Nederland slechts 35% van alle circussen nog maar gebruik zou maken van uitheemse dieren berust op een verkeerde, misleidende, interpretatie van het begrip circus. Zo vermelden deze tegenstanders van circusdieren op hun agenda k theatervoorstellingen, zoals de CliniClowns Theatershow en straattheaterfestivals waar acrobatiek op het programma staat. Een misleidende uiting uit 2007 van "Wilde Dieren De Tent Uit" is door een uitspraak van de Reclame Code Commissie verboden.

Circus mt dieren geniet nog steeds een ongekende populariteit. Ruim 1,5 miljoen mensen bezoeken jaarlijks een circusvoorstelling. De recessie heeft nauwelijks invloed op het totale aantal bezoeken. Circus, behoort samen met de bioscoop, tot het best betaalbare vermaak. Juist in economisch moeilijke tijden zijn juist het circus en de bioscoop de sectoren die een groei in het aantal bezoekers laten zien.

(c) Commissie Klassiek Circus, 2010 11 21
blad 1 van 2