Commissie Klassiek Circus
informeert politiek en publiek

 
 

   
 

 
 

 
   

Tijgertje Sanny had alles tegen!

Rotterdam, 21 oktober 2010

Alle feiten op een rij rondom tijgertje Sanny van Circus Belly-Wien.

Tijgertje Sanny had alles tegen! 

Peter Klaver is dierenarts bij het Dierenziekenhuis Rotterdam voor bijzondere dieren, reptielen en vogels. Maar hij behandelt ook dieren in dierentuinen en circussen, waaronder het blinde tijgertje Sanny. In WHG-De Bron in Alkmaar vindt het eerste oogonderzoek plaats door dr. Guttelink. Een kort verslag van een hectische periode die volgt. 

Het negen weken oude tijgertje Sanny heeft staar aan beide ogen en is blind. Ze loopt letterlijk tegen de muur. Peter Klaver is de behandelend dierenarts en laat haar onderzoeken in het WHG-Alkmaar waar dr. Guttelink oogspecialist is. Bij een uitgebreid oogonderzoek wordt beiderzijds staar (troebele lenzen) vastgesteld zonder kans op spontane genezing. De Telegraaf is daarbij aanwezig en de volgende dag staat Sanny met foto op de voorpagina met haar sombere toekomst. Het radioprogramma 'Opstaan met de Heer' besteedt meteen de hele dag aandacht aan het blinde tijgertje Sanny en de Partij van de Dieren stelt dezelfde dag Kamervragen.

Na het vaststellen van de blindheid wordt er een actieplan gemaakt om na te gaan of er toekomst is voor het jonge tijgerwelpje. Sanny had al een moeizame start. Ze had al eerder een wond op haar rug die gehecht is. Maar de moeder accepteert de hechtingen niet, en daarom wordt ze met de fles grootgebracht in een pleeggezin. Met speciale voeding voor handopfok kittens krijgt ze vijf keer per dag flesvoeding en groeit voorspoedig.

Dierenarts Herman Aa in Deventer werkt al jaren samen met Peter Klaver en biedt aan Sanny te opereren in zijn praktijk te Deventer, samen met de oogarts Dr. Jessica Metzelaar uit het Deventer ziekenhuis. Een onderzoek van de ogen van Sanny onder verdoving wordt met succes uitgevoerd om de ernst van de oogafwijking vast te stellen. Een echo van de oogbol bevestigt dat het netvlies achter de troebele lens intact lijkt. De maten voor eventuele kunstlenzen worden vastgesteld en de operatie wordt gepland. Intensief overleg vindt plaats met de diverse specialisten, waaronder Oogziekenhuis Rotterdam, faculteit Diergeneeskunde en andere binnenlandse en buitenlandse oogspecialisten. Het team wordt uitgebreid met Erwin de Kruif van de lenzenfirma Alcon, die alle apparatuur en materialen belangeloos ter beschikking stelt, inclusief de kunstlenzen.

De bijzondere ingreep vind plaats in de dierenartsenpraktijk van Herman Aa, waarbij Peter Klaver de narcose uitvoert. De ondoorzichtige lenzen van het welpje worden met een naald door het hoornvlies aangeprikt en gepoogd leeg te zuigen. Bij de mens is dit een kleine ingreep, maar deze tijgerlenzen blijken uit een soort taaie massa te bestaan, die lijkt op afgekoelde kaasfondue. Met een soort tandartsboortje wordt dit witte materiaal in stukjes gemalen en daarna uitgezogen, een zeer precies klusje dat dr. Metzelaar met grote nauwkeurigheid uitvoert.

Na een kleine drie uur zijn beide ogen weer helder en wordt er besloten in overleg met het team geen nieuwe Alcon-lenzen te plaatsen. Sanny wordt uitgeleid van de gasnarcose en begint langzaam weer aanspreekbaar te worden. Tegen zeven uur in de avond gaat de wat duffe Sanny met de verzorger terug naar de woonwagen bij het circus Belly Wien, dat op dat moment in Ede staat.

Om 10 uur in de avond komt Peter Klaver voor controle en Sanny is wat onrustig. Ze trekt wat met haar voor- en achterpoten, niet helemaal te verklaren. Ze krijgt enkele kalmerende injecties en extra vocht toegediend. Ze wordt wat rustiger. Aan het einde van de nacht gaat Sanny toch achteruit, waarbij Peter Klaver de hele tijd aanwezig is en haar medisch begeleidt. Dierenarts Aa geeft adviezen per telefoon en diverse deskundigen op het gebied van verdoving van de faculteit Diergeneeskunde Utrecht worden geraadpleegd. Maar dan krijgt Sanny de fatale epilepsieaanval en overlijdt in de handen van de verzorger met Peter Klaver naast haar. Iedereen is totaal verslagen en de verzorgers zijn intens verdrietig. Hun pleegkind sterft in hun caravan.

Het hele team komt meteen naar Ede om de verzorgers te steunen en dit verschrikkelijke nieuws op zich in te laten werken. Ook de medewerkers van het circus worden gecondoleerd met dood van het plotseling zo bekende tijgertje Sanny. Na een waardig afscheid brengen Herman Aa en Jessica Metzelaar het lichaam van Sanny naar de faculteit Diergeneeskunde voor verder onderzoek.

Dezelfde dag komt de eerste uitslag dat Sanny onder andere een zware aangeboren hersenafwijking heeft, een waterhoofd, waar ze niet oud mee had kunnen worden. Daarnaast nog een gat in haar middenrif, met enkele buikorganen in de borstkas, waardoor ze moeilijker kon ademen. De epilepsieaanval na de narcose wordt nu pas begrepen.

IEDEREEN HEEFT GEVOCHTEN VOOR SANNY MAAR DE NATUUR HEEFT ANDERS BESLIST

Ons medeleven gaat uit naar de verzorgers en medewerkers van het circus Belly Wien!

Peter Klaver, Herman Aa, Jessica Metzelaar en Erwin de Kruif
Bron: www.dierennieuws.nl