Commissie Klassiek Circus
informeert politiek en publiek

 
 

   
 

 
 

 
   

Geen blaam voor circus of artsen bij oeverlijden Sanny

Rotterdam, 19 oktober 2010

Het overlijden van tijgerwelp Sanny is niet veroorzaakt door het leven in het circus. Na een geslaagde oogoperatie is tijgerwelp Sanny overleden aan de gevolgen van een aangeboren afwijking. Aldus dierenarts Peter Klaver in een artikel in De Telegraaf.

Na sectie bij de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit van Utrecht is gebleken dat de doodsoorzaak moet worden gezocht in complicaties die het gevolg zijn van een hersenafwijking, een zogeheten waterhoofd. Het herstel na de operatie verliep redelijk, maar er traden 's nachts complicaties op die leidden tot een epileptische aanval. Bij de sectie is ook gebleken dat Sanny een tweede aangeboren afwijking had: een gaatje in het middenrif. Hierdoor kon mogelijk een acute longontsteking ontstaan. Een vierde probleem vormden kleine bloedingen in de hersenen die mogelijk zijn ontstaan door zuurstofgebrek. Deze combinatie van complicaties is uiteindelijk fataal geworden voor tijgerwelp Sanny.

In de vrije natuur zou een tijger met deze afwijkingen geen lang leven beschoren zijn. Tijgermoeder Ambra had het jong reeds verstoten. Dat kan een teken zijn dat zij reeds besefte dat het jonge dier eigenlijk niet levensvatbaar was. Zowel de artsen als het circus treft geen enkele blaam. Peter Klaver constateert dat Sanny als gevolg van de genoemde afwijkingen vroeger of later toch was gestorven.