Commissie Klassiek Circus
informeert politiek en publiek

 
 

   
 

 
 

 
   

Paul de Leeuw stopt (niet alleen met dieren)

Almere, 16 april 2010

Het bezoek van Leonie Vestering aan de televisieprogramma's Mooi Weer de Leeuw op 10 april en X de Leeuw op 11 april heeft niet veel stof doen opwaaien in medialand. De uitspraak van Paul de Leeuw in X de Leeuw "het zal nooit meer gebeuren", waarmee hij doelt op het nooit meer laten optreden van 'wilde dieren' in zijn shows, dient in een geheel ander licht te worden gezien: Paul de Leeuw stopt met het maken van grote televisieshows. Per september neemt André van Duin het stokje over van Paul de Leeuw.

De uitspraak van Paul de Leeuw dat er nooit meer 'wilde dieren' in zijn programma's zouden optreden heeft nauwelijks op media-aandacht kunnen rekenen. Alleen RTL Boulevard en het NOS Jeugdjournaal maakten melding. Alle overige media-aandacht staat op rekening van 'doe het zelf media': Door dierenrechtenactivisten onderhouden blogs en een enkel doorgeplaatst bericht op nu.nl

Een haat-mail campagne van 'wilde dieren de tent uit' tegen Gerard Joling heeft volgens informatie van wddtu op twitter zo'n 5000 brieven opgeleverd. Ons bereiken echter berichten dat Gerard Joling niet zal ingaan op de brieven en intimidaties die in enkele gevallen er mee verbonden zijn.

Sinds Leonie Vestering het werk van Jeroen van Kernebeek bij wddtu heeft overgenomen zien we bij deze Almeerse organisatie een duidelijke verschuiving in de richting van de door dierenrechtenactivisten gebruikte manieren van actie voeren. Zo zijn ze in 2009 in vijf steden de straat op gegaan en voeren ze op dit moment een haat-mail campagne tegen Gerard Joling. Deze manieren van actie voeren, zoals die ook worden gehanteerd door dierenrechtenactivisten, werken over het algemeen contraproductief.