Commissie Klassiek Circus
informeert politiek en publiek

 
 

   
 

 
 

 
   

Olifant met een dikke poot

Rotterdam, 15 december 2009

Dankzij de 'wegwerpmaatschappij' kan iedereen wel eens in een stuk glas trappen. Dat circussen hun dieren medische behandeling niet onthouden blijkt wel uit het inroepen van dierenarts Peter Klaver door Circus Belly Wien. 

Onderstaand artikel is met toestemming overgenomen van http://www.whgdierenartsen.nl (/html/docdb.asp?id=577) met dank aan dierenarts Peter Klaver.


Peter klaver is dierenarts voor exoten en wildlife en behandelt in het dierenziekenhuis Rotterdam vogels, reptielen en bijzondere dieren. Maar daarnaast wordt hij ook gebeld voor parkdieren, dierentuinbewoners en circusartiesten uit binnen- en buitenland. Zo wordt Peter Klaver tijdens zijn werk in het dierenziekenhuis gebeld om een olifant te behandelen.

Ik sta een uitstulping van de endeldarm van een parkiet te opereren als de telefoon gaat in het Dierenziekenhuis Rotterdam. Het is Circus Belly Wien: 'Onze olifant Bella heeft een dikke poot. Kunt u vandaag nog komen voor behandeling van haar?'. Voor die middag staan nog enkele gebitsbehandelingen bij konijnen gepland, welke ik met een gerust hart kan overgedragen aan mijn collega's in het dierenziekenhuis.

Ik zeg tegen de mensen van het circus dat ik er om 4 uur ben! Net voor de middagfile spoed ik mij naar Tiel (wat te snel bleek uit de bekeuring die ik een week later thuis op de deurmat vond), waar het circus aan de Waalkade in een behoorlijk drassig veld staat.

De olifanten hebben een eigen tent met verwarming en een droge ondergrond. Ik ben zeker niet voor niets gebeld. Bella heeft namelijk een behoorlijk dikke ondervoet, maar staat gelukkig wel lekker hooi te eten. Ze voelt niet warm aan, maar dat zegt ook niet alles.

'Graag een metselkuip met lauw-warm water en een zachte borstel' vraag ik aan de verzorgster. Na wat heen en weer gepraat wordt de gevraagde metselkuip gebracht. Bella zet op commando haar voet erin, beetje poetsen en schrobben met een zachte borstel, een keer nieuw water in de kuip en de poot is schoon. Daarna plaatst Bella de voorpoot op een 'olifantenkruk'. Na uitgebreide inspectie zie ik een snee waarin in de diepte een glasscherf te zien is. Deze glasscherf peuter ik er voorzichtig uit! De olifant maakt wat rommelgeluiden van lichte pijn en zwaait vrij heftig met de slurf boven mijn hoofd. Ik voel me zoals u zich kunt voorstellen niet heel erg op mijn gemak, maar de verzorger en de directeur staan naast mij en de olifant en blijven maar roepen: 'Ze doet niets, maak je geen zorgen!'

Na telefonisch overleg met de eigenaar van de olifanten in Zwitserland, is er met behulp van zijn ervaringen een behandelplan voor Bella opgesteld. Bella krijgt 4 dagen achter elkaar antibiotica-injecties, ontstekingsremmers tegen de zwelling en twee maal daags baden van de poot in lauwe betadine-oplossing.

Ik heb voor een olifant van 4000 kilo geen medicijnen op voorraad, dus bel ik nog snel de groothandel om daar tegen zes uur in de middag alle medicijnen op te kunnen halen. Na de avondvoorstelling om tien uur ben ik weer terug voor de injecties. Dat zijn hele hoeveelheden, die op verschillende plaatsen in de spier moeten worden ingespoten. Maar Bella is erg vriendelijk en laat alles gelaten toe terwijl de eigenaar haar toespreekt in het Duits.

De komende dagen ben ik in de avonduren op het circusterrein te vinden om Bella te behandelen. Na twee dagen begint de zwelling af te nemen en gaat ze weer meer op haar voorpoot staan. Op zondagmiddag is de laatste behandeling gepland en wordt de olifant door mij weer gezond verklaard. De schoon gewassen voet herinnert alleen nog aan het glasscherf. Dezelfde nacht vertrekt het circus naar de volgende bestemming en ik besluit de patiŽnt verder per telefoon te volgen!

Peter Klaver, dierenarts exoten en wildlife
www.klaver4dieren.nl
www.whgdierenartsen.nl