Commissie Klassiek Circus
informeert politiek en publiek

 
 

   
 

 
 

 
   

Welzijn circusdieren in 2009 met 500 procent verbeterd

Huizen, 24 november 2009

Rondom het LNV onderzoek naar het welzijn van circusdieren zijn nogal wat foutieve berichten verspreid. Zoals berichten met de uitspraak dat 33 procent van alle roofdieren niet over een buitenverblijf beschikt. Als we de bevindingen bij het Belgische Benelux Circus uit de statistieken verwijderen dan beschikte 100 procent van alle roofdieren over een buitenverblijf. Waarom deze correctie? De eigenaar van Benelux Circus lag terminaal ziek op bed en is op 18 december 2008 overleden. Nogal wiedes dat dr even niemand de dieren er uit kon laten. De roofdieren van het Benelux Circus zijn nog gedurende de looptijd van het onderzoek elders ondergebracht zodat de geconstateerde problemen al tot het verleden behoorden toen het rapport verscheen en deze correctie dus logisch is.

In 2009 zijn er ook roofdieren bij de circussen Moskou-Holiday, Solero en Renz-Berlin. Ook bij deze circussen beschikken de roofdieren over buitenverblijven. In 2009 beschikken dus alle roofdieren over een buitenverblijf.

In 2009 is het aantal olifanten dat niet aan de ketting staat met 500 procent toegenomen. En zo kan er nog wel meer worden weerlegd.

Verder is het anno 2009 ook niet meer nodig om dieren t.b.v. circus of dierentuin uit de wildernis te halen. Tussen 1880 en 1900(!) is die noodzaak al komen te vervallen. Maar ja, dt vertellen de dierenredders van 'wilde dieren de tent uit' er nooit bij...