Commissie Klassiek Circus
informeert politiek en publiek

 
 

   
 

 
 

 
   

Stichting AAP mag geen leeuwen opvangen

Almere, 12 september 2009

Sinds afgelopen dinsdag vangt Stichting AAP in Almere de uit Spanje afkomstige leeuw Mufasa op. Volgens het ministerie van LNV mag Stichting AAP geen leeuwen opvangen en moet de Almeerse stichting - die overigens de grote motor achter 'wilde dieren de tent uit' is - een andere oplossing vinden voor het opvangen van de acht maanden jonge leeuw.

Stichting Pantera is in Nederland de aangewezen instelling voor de opvang van grote katachtigen als leeuwen en tijgers. Daar bevindt zich ook de expertise voor de opvang van deze dieren. Het inderhaast gebouwde roofdierenverblijf bij Stichting AAP dat op de website van De Telegraaf wordt getoond is slechter dan het roofdierenverblijf bij een gemiddeld circus. De leeuw heeft alleen beschikking over een onbeschut buitenverblijf.

Volgens informatie van Stichting AAP is de leeuw geboren in een Spaans circus. Vlak na de geboorte zou het dier verkocht zijn aan een particulier die het als huisdier hield. Deze particulier verkocht de leeuw aan de eigenaar van een nachtclub. De meest recente levensfase van de leeuw zou het verblijf in een opslagruimte zijn waar het dier verstoken was van ruimte en afleiding. Nu wacht dit dier in Almere op zijn lot.